poniedziałek, 4 czerwca 2012

Zupa krem z cukinii




Składniki:
3 średnie cukinie
około 1litr bulionu
1-2 serki topione
1 cebula
1 ząbek czosnku
śmietana
koperek
 oliwa
sól i  pieprz

Wykonanie:
Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek drobno posiekane.  Następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię. Podsmażamy 2-3 minuty. Całość dodajemy do przygotowanego bulionu i gotujemy ok 10min.
Miksujemy z dodatkiem serków topionych i koperku. Dodajemy śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Gotujemy na małym ogniu jeszcze ok 5 min. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym

6 komentarzy:

  1. zupa była pycha...
    mąż

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie dziś szukam zupy :) i juz znalazłam 2 przepisy u Ciebie. Obydwa smakowicie się zapowiadają. I teraz nie wiem, która zupa pierwsza :) Dziekuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam najpierw tajską :) Moja ulubiona :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie tajskia będzie dziś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam :) zrobione :) pysznościiiii .

    OdpowiedzUsuń