środa, 6 czerwca 2012

Barszcz biały z kiełbasą.


Składniki:
biała kiełbasa - 40 dag
kiełbasa podwędzana, ok 20 dag ( ewentualnie kawałeczek boczku wędzonego)
jajka
2  ząbki czosnku
5 łyżek śmietany
łyżka  mąki
ok 0,5 l zakwasu
przyprawy (listek laurowy,ziele angielskie 3-4 ziarenka, sól, pieprz, majeranek, koperek)  

Wykonanie:
  Kiełbasy i boczek zalać wodą (ok. 2,5 litra)  gotować ok. 15-20 min.z dodatkiem ziela angielskiego. Do wywaru dodać  czosnek  oraz zakwas - pogotować jeszcze chwilę, przyprawić do smaku, dodać majeranek i listek laurowy. Połączyć mąkę i śmietanę, zabielić zupę. Na koniec dodać drobno posiekany koperek.
  Jajka ugotować na twardo i pokroić, rozłożyć do talerzy i zalać zupą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz