sobota, 16 lutego 2013

Spaghetti z tuńczykiem i rukolą.


Składniki:
200 g makaronu  spaghetti
1 puszka tuńczyka w oliwie
otarta skórka z cytryny i sok z połowy
3-4 kawałki suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
20 g rukoli
parmezan do posypania



 Wykonanie:

Makaron ugotować, tuńczyka odcedzić z oleju, przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać skórkę z cytryny i wycisnąć z połowy sok. Ząbek czosnku obrać i wycisnąć do tuńczyka, dodać drobno pokrojone suszone pomidory i dokładnie wymieszać. Ugotowany makaron ( nie przelewać wodą) wymieszać z tuńczykiem (w razie konieczności dodać 1-2 łyżki wody, aby sos był bardziej kremowy). Dodać rukolę i jeszcze raz zamieszać i posypać parmezanem.

Przepis pochodzi z bloga Siła smaku.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Witam!
    Dla mnie świetne połączenie, uwielbiam rukolę, a i tuńczyk jest super rybą.

    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo sie ciesze ze smakowalo ;) Pozdrawiam!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewelina, rukola jest świetnym dodatkiem. Uwielbiam z nią także pizzę :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń