niedziela, 10 lutego 2013

Łosoś z piekarnika na szpinaku.


Składniki:
filet z łososia lub dzwonek
cytryna
troszkę masła
koperek
szpinak świeży lub mrożony
3 łyżki śmietanki 30%
2 ząbki czosnku
oliwa
sól
pieprz

folia aluminiowa

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do temp. 170-180 stopni.
Kawałki łososia (umyte) układamy na folii aluminiowej. Każda porcja będzie zawinięta oddzielnie.
Rybę solimy i posypujemy pieprzem z obydwu stron. Na każdej porcji układam odrobinę masła, kropię cytryną i posypuję koperkiem.
Łososia zawijamy w folię.
Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 170-180 stopni przez ok 20 minut. Ja piekłam na termoobiegu. 
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła z odrobiną oliwy dodajemy szpinak i dusimy puki część wody ze szpinaku odparuje,dodajemy rozmiażdżony czosnek i śmietankę,doprawiamy do smaku,solą pieprzem.
Na talerz wykładamy szpinak, następnie łososia i podajemy z ryżem.

1 komentarz:

  1. O rany!

    Uwielbiam i łososia i szpinak, taki duet to musi być coś niesamowitego.

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń