środa, 10 października 2012

Gruszki i jabłka w karmelu.







Składniki:
3 jabłka
3 gruszki
500ml wody
300g cukru
sok z cytryny
cynamon

Wykonanie:
Jabłka i gruszki obrać. Zagotować wodę z połową cukru, cytryną i cynamonem - włożyć gruszki i gotować aż będą miękkie(ale by się nie rozgotowały). Pozostały cukier roztopić w suchym rondelku,bez przerwy mieszając.Cukier musi się rozpuścić i nabrać złotobrązowego koloru.
 Owoce ostudzić, odsączyć z syropu, przełożyć na talerze i polać ciepłym sosem karmelowym.
 

12 komentarzy:

  1. To musi być naprawdę wspaniały deser ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie ! Uwielbiam karmel :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja w tym sezonie gruszkowym muszę zrobić gruszki z solonym karmelem...

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności- muszę wypróbować ten przepis...:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię gruszki, muszę koniecznie sprobować.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie pyszności! Wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis wypróbowałam- słodkie i pyszne. Zapisałam w moich notatkach- ku pamięci :).
    Czekam na następne smakołyki.

    OdpowiedzUsuń
  8. apetycznie wygladaja:) musze sie zmobilizowac i sprobowac je przygotowac

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow! Deser idealny na jesienne wieczory :)

    OdpowiedzUsuń