środa, 10 października 2012

Faszerowany bakłażan.


Składniki:
bakłażan
cebula
2 ząbki czosnku
2 większe pomidory
torebka ugotowanego ryżu
szklanka sosu pomidorowego
łyżeczka suszonego oregano
świeże listki bazylii
oliwa z oliwek
sól, pieprz
żółty ser

Wykonanie:
Bakłażan myjemy i kroimy wzdłuż na dwie równe połowy. Wydrążamy ze środka miąższ tak by ścianki bakłażana nie były cieńsze niż 2 cm, następnie kroimy miąższ w kostkę. Miąższ w osobnym naczyniu solimy. Solimy również wnętrze bakłażana i odkładamy  by puścił sok. Po kilkunastu minutach czasu płuczemy bakłażan pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebulę i czosnek obieramy i wrzucamy na patelnię Pomidora myjemy i obieramy ze skórki po czym kroimy w kosteczkę. Dodajemy do cebuli i czosnku i dusimy pod przykryciem, po czym dodajemy miąższ z bakłażana. Następnie dodajemy ryż i doprawiamy całość do smaku. Zalewamy sosem pomidorowym,  dodajemy kilka posiekanych drobno listków bazylii i  mieszamy. Bakłażany smarujemy wewnątrz oliwą i napełniamy nadzieniem. Następnie układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym na spodzie delikatnie tłuszczem. Wierzch bakłażana posypujemy startym serem i delikatnie solimy i pieprzymy. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC i pieczemy ok 40 minut.

3 komentarze:

  1. wygląda przepyszmie, muszę wypróbować ten przepis :> myślisz, że możnaby zastąpić bakłażana cukinią?

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam bakłażany pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja kiedyś robiłam..... ale tylko raz. Nie dłatego, że mi nie smakowal. Zwyczajnie go spaliam :( zraziliśmy się trochę. Ale patrząc na Twój przepis chyba powtórzę próbę :)

    OdpowiedzUsuń