poniedziałek, 23 lipca 2012

Tajska zupa z cukinią.


Składniki:
1 litr wywaru warzywnego
2 małe cukinie
1 marchewka
kawałek pora - biała część
1 puszka mleczka kokosowego
1 opakowanie makaronu ryżowego
przyprawy ( curry, papryka ostra, papryka słodka, imbir, sól i pieprz)


Wykonanie:
Do garnka na rozgrzany olej wrzucamy pokrojonego w plasterki pora i pokrojoną  w plasterki marchewkę, chwilę smażymy. Zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy curry, szczyptę imbiru i papryki. Dusimy kilka minut. Wlewamy gorący wywar i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość gotujemy ok 10 min., pod koniec dodajemy pokrojoną w cieniutkie plasterki cukinię.
Makaron robimy wg opisu na opakowaniu, nakładamy do miseczek i zalewamy zupą.

5 komentarzy:

  1. twoje zupy to poezja smaku żono moja droga...

    OdpowiedzUsuń
  2. Jutro zrobię :) super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. potwierdzam... poezja smaku:) dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. wyszła świetnie!!! naprawdę ekstra! ja dodałam podsmażonego kurczaka i na wierzch, do ozdoby, szczypiorek. dzięki;*

    OdpowiedzUsuń