Barwy na talerzu urozmaicają danie i sprawiają, ze mamy ochotę je zjeść. Eksperymentuję, mieszam smaki i kolory - gotowanie też sztuka.
niedziela, 26 sierpnia 2012
Risotto z cukinii.
Składniki:
2 małe cukinie
cebula
2 szklanki ryżu
litr bulionu
łyżka masła
parmezan
oliwa
sól
pieprz
Wykonanie:
Cukinię i cebulę kroimy w półplasterki, cebulę podsmażamy na oliwie. Do cebuli dorzucamy cukinię i podsmażamy chwile, aż cebula zrobi się szklista. Następnie wlewamy bulion i wsypujemy ryż. Gotujemy ok 20 min mieszając. Pod koniec dodajemy masło i przyprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy parmezanem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jutro je robię, bo moja cukinia leży i czeka na miłosierdzie. Wczoraj były placuszki a jutro risotto :)
OdpowiedzUsuń