Składniki:
1 1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. cukru
3 jajka
1/3 szkl. oleju
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
śliwki
Kruszonka:
50 g masła
50 g brązowego cukru
1/2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Do
miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać jajka, olej i
wszystko zmiksować mikserem. Śliwki umyć, przekroić na połówki i
wypestkować. Przygotować kruszonkę: masło rozpuścić,
przestudzić, dodać mąkę, cukier, cynamon i wymieszać. Foremkę 32x14 cm
wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Ułożyć połówki śliwek
skórką do dołu i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do
temperatury 180 stopni C i piec ok. 35 minut.
Przepis pochodzi z bloga kulinarne spotkania
Przepis pochodzi z bloga kulinarne spotkania
O moje ulubione w tym sezonie ciasto. Potem całą zimę wygrzebuję zamrożone śliwki... pycha
OdpowiedzUsuńooo tak pychotka :)
OdpowiedzUsuń