sobota, 22 lutego 2014

Sałatka z buraków i rukoli.


Składniki:
dwa średniej wielkości ugotowane lub upieczone buraki
garść rukoli
jedna mandarynka
pół gruszki
pół opakowania sera bałkańskiego
słonecznik uprażony na patelni
Sos: 1 łyżka musztardowy, 1 łyżka miodu, odrobina wody

Wykonanie:
Ugotowane i wystudzone buraki obieramy, kroimy w plastry i układamy na rukoli. Następnie na buraki układamy pokrojony ser, cząstki mandarynek, pokrojoną gruszkę i zalewamy sosem. Na koniec posypujemy słonecznikiem.

Dodatkowe informacje:
Pieczenie - umyte buraki pieczemy ze skórką w folii aluminiowej w piekarniku w temp. 190 stopni, aż do miękkości (30-60 min). Gotowanie - umyte buraki zalewamy wodą i gotujemy 1-1,5 godz.
Czas gotowania i pieczenia uzależniony jest od wielkości buraka.

8 komentarzy:

  1. Musi być pyszna :) PS - mieszkamy w tym samym mieście ! Pozdrawiam - M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie, aż mam ochotę na taką kolację (bo sałatki zazwyczaj jadam pod wieczór)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam sałatki z dodatkiem buraków! Twoja prezentuje się znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam buraki pod każdą postacią, niestety musiałabym z sałatki wyrzucić rukolę i zastąpić ją np roszponką, nienawidzę rukoli.

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego połączenia jeszcze nie znałam...muszę wypróbować...:)

    OdpowiedzUsuń
  6. O już wiem co dziś będzie do zjedzenia. Pysznie wygląda. Pozdrawiam Kaśka

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smakowicie:) Dziekuję za wskazówki i zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe połączenie. Chętnie skorzystam z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń