wtorek, 19 marca 2013

Sałatka z soczewicą i tuńczykiem.


Składniki:
3/4 puszki soczewicy
 puszka tuńczyka
1 cebulka
1 duży ziemniak
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sól i pieprz
połowa cytryny

Wykonanie:
Ziemniaka ugotować w mundurku,  obrać i pokroić.
Soczewicę odsączyć i wymieszać z ziemniakiem, tuńczykiem, pokrojoną cebulą i posiekaną natką pietruszki.
Doprawić solą i pieprzem oraz oliwą i wyciśniętym sokiem z cytryny.

Przepis podpatrzony TU

12 komentarzy:

  1. A ja nigdy nie robiłam z soczewicy sałatki ! Wypróbuję ten przepis. Zawsze robię soczewicę na ciepło z parówką, ogórkiem i papryką konserwową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko ta wersja jest pyszna :) Ale chętnie spróbowałabym Twojej :)

      Usuń
    2. Przepis prosty: na patelni smażę cebulę, paprykę konserwową i ogórek konserwowy oraz parówkę, wszystko pokrojone. Dodaję puszkę soczewicy, mieszam i gotowe :)

      Usuń
  2. Bardzo ciekawe połączenie ryby i soczewicy ;) Musiało być pysznie! Ściskam Ewelinko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cześć - sałatka wygląda apetycznie,wiec jutro przyrządzimy.Pozdrawiam wiosennie mimo deszczowej pogody.Jola

    OdpowiedzUsuń
  4. umm sałatka wygląda na prawdę przepysznie. Aż ślina leci. Teraz mi smaka narobiłaś:( a nie mam rybki w domu:(

    OdpowiedzUsuń
  5. fajna sałatka , a mozna uzyć czerwonej soczewicy ,ale nie z puszki ?

    OdpowiedzUsuń