Barwy na talerzu urozmaicają danie i sprawiają, ze mamy ochotę je zjeść. Eksperymentuję, mieszam smaki i kolory - gotowanie też sztuka.
niedziela, 10 lutego 2013
Szpinak zapiekany z jajkiem.
Składniki:
szpinak (świeży lub mrożony- około 2 łyżek na porcję (po przesmażeniu))
pół ząbka czosnku
1-2 łyżki twarożku kremowego (np. z ziołami)
1 jajko
ser żółty (starty)
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Szpinak przesmażyć na patelni z dodatkiem przeciśniętego czosnku, soli i pieprzu. a następnie przestudzić (żeby jajko nie ścięło się pod wpływem wbijania do gorącego szpinaku). Kokilkę posmarować z oliwą, na dno nałożyć dwie łyżki szpinaku, następnie łyżkę serka. Na wierzch wbić delikatnie jajko, tak żeby żółtko się nie rozpłynęło i posypać żółtym serem. Kokilkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st C. i piec przez około 9-11 minut.
Przepis znaleziony na blogu Siła smaku :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
To koniecznie wypróbuję, chyba jutro na śniadanie!!!!
OdpowiedzUsuń