Składniki:
filet z łososia lub dzwonek
cytryna
troszkę masła
koperek
troszkę masła
koperek
szpinak świeży lub mrożony
3 łyżki śmietanki 30%
2 ząbki czosnku
oliwa
sól
pieprz
folia aluminiowa
sól
pieprz
folia aluminiowa
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do temp. 170-180 stopni.Kawałki łososia (umyte) układamy na folii aluminiowej. Każda porcja będzie zawinięta oddzielnie.
Rybę solimy i posypujemy pieprzem z obydwu stron. Na każdej porcji układam odrobinę masła, kropię cytryną i posypuję koperkiem.
Łososia zawijamy w folię.
Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 170-180 stopni przez ok 20 minut. Ja piekłam na termoobiegu.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła z odrobiną oliwy dodajemy szpinak i dusimy puki część wody ze szpinaku odparuje,dodajemy rozmiażdżony czosnek i śmietankę,doprawiamy do smaku,solą pieprzem.
Na talerz wykładamy szpinak, następnie łososia i podajemy z ryżem.
O rany!
OdpowiedzUsuńUwielbiam i łososia i szpinak, taki duet to musi być coś niesamowitego.
Pozdrawiam serdecznie!