Składniki:
200 g makaronu spaghetti
1 puszka tuńczyka w oliwie
otarta skórka z cytryny i sok z połowy
3-4 kawałki suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
20 g rukoli
parmezan do posypania
Wykonanie:
Makaron ugotować, tuńczyka
odcedzić z oleju, przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać skórkę z cytryny i wycisnąć z połowy sok. Ząbek czosnku obrać i
wycisnąć do tuńczyka, dodać drobno pokrojone suszone
pomidory i dokładnie wymieszać. Ugotowany makaron ( nie przelewać wodą) wymieszać z tuńczykiem (w razie konieczności dodać 1-2 łyżki
wody, aby sos był bardziej kremowy). Dodać rukolę i jeszcze raz zamieszać i posypać parmezanem.
Przepis pochodzi z bloga Siła smaku.
Smacznego!
Witam!
OdpowiedzUsuńDla mnie świetne połączenie, uwielbiam rukolę, a i tuńczyk jest super rybą.
Pozdrawiam serdecznie.
Bardzo sie ciesze ze smakowalo ;) Pozdrawiam!! ;)
OdpowiedzUsuńEwelina, rukola jest świetnym dodatkiem. Uwielbiam z nią także pizzę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!