Barwy na talerzu urozmaicają danie i sprawiają, ze mamy ochotę je zjeść. Eksperymentuję, mieszam smaki i kolory - gotowanie też sztuka.
czwartek, 14 lutego 2013
Ciasteczka maślane.
Składniki:
pół kilograma mąki
3/4 kostki miękkiego masła śmietankowego
2 duże jajka
3/4 szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
rozdrobnione wiórki migdałowe (2 łyżki)
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Masło dokładnie utrzeć z cukrem, następnie dodać jajka i dalej ucierać do uzyskania gładkiej masy. Dodać cukier waniliowy, mąkę, migdały i proszek do pieczenia, wszystko dobrze połączyć i zagnieć ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować i wycinać ciasteczka.
Gotowe ciasteczka poukładaj na wyłożonej pergaminem blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego na 150 stopni. Wyjąć z piekarnika, gdy ciastka lekko się przyrumienią (czyli po około 12 minutach) Należy uważać na długość pieczenia, jeśli za mocno się przyrumienią, będą twarde i suche.
Przepis pochodzi z http://w-spodnicy.ofeminin.pl/Tekst/Przysmaki/533929,1,Ciastka-maslane--ciastka-maslane-przepis.html
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Oj zjadłabym takie teraz wraz z kubkiem mleka:)
OdpowiedzUsuńCiastka maślane, mniam mniam.. Ostatnio odkryłam podobny przepis na mojewypieki.com (uwielbiam tę stronę!), z tym, że bez cukru i wiórków, ale wprost zakochałam się w nich.
OdpowiedzUsuńWitaj!
OdpowiedzUsuńWidzę, że u Ciebie też są ciacha maślane :D :) Ja równiez ostatnio takie zrobiłam, ale przepis miałam inny, były bardzo pyszne :)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na mojego bloga
Agata
Bajeczne!!!
OdpowiedzUsuń