Barwy na talerzu urozmaicają danie i sprawiają, ze mamy ochotę je zjeść. Eksperymentuję, mieszam smaki i kolory - gotowanie też sztuka.
poniedziałek, 4 czerwca 2012
Zupa krem z cukinii
Składniki:
3 średnie cukinie
około 1litr bulionu
1-2 serki topione
1 cebula
1 ząbek czosnku
śmietana
koperek
oliwa
sól i pieprz
Wykonanie:
Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek drobno posiekane. Następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię. Podsmażamy 2-3 minuty. Całość dodajemy do przygotowanego bulionu i gotujemy ok 10min.
Miksujemy z dodatkiem serków topionych i koperku. Dodajemy śmietanę oraz sól i pieprz do smaku. Gotujemy na małym ogniu jeszcze ok 5 min. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
zupa była pycha...
OdpowiedzUsuńmąż
:)
UsuńWłaśnie dziś szukam zupy :) i juz znalazłam 2 przepisy u Ciebie. Obydwa smakowicie się zapowiadają. I teraz nie wiem, która zupa pierwsza :) Dziekuję.
OdpowiedzUsuńPolecam najpierw tajską :) Moja ulubiona :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie tajskia będzie dziś :)
OdpowiedzUsuńMniam :) zrobione :) pysznościiiii .
OdpowiedzUsuń