Składniki:
Spód:
250 g mąki
125 g masła
1 żółtko
5 g soli
50 ml wody
1 żółtko
5 g soli
50 ml wody
Wypełnienie:
mozzarella ( jedno opakowanie)
sos pomidorowy
pomidor
oliwki
cebula
przyprawy ( pieprz, sól, oregano, bazylia)
Wykonanie:
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Połączyć z żółtkiem, solą i wodą, szybko wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce - ok. 30 min Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremkę. Docisnąć, nadmiar ciasta odciąć . Ciasto ponakłuwać widelcem . Piec około 10-15 minut, po tym czasie wyjąć posmarować sosem pomidorowym, poukładać plastry mozzarelli, plastry pomidorów, pokrojoną cebulkę i oliwki. przyprawić do smaku. Piec jeszcze ok 20 min.
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Połączyć z żółtkiem, solą i wodą, szybko wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce - ok. 30 min Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremkę. Docisnąć, nadmiar ciasta odciąć . Ciasto ponakłuwać widelcem . Piec około 10-15 minut, po tym czasie wyjąć posmarować sosem pomidorowym, poukładać plastry mozzarelli, plastry pomidorów, pokrojoną cebulkę i oliwki. przyprawić do smaku. Piec jeszcze ok 20 min.
tarta była pyyyyszna :) mniam mniam ;D
OdpowiedzUsuń