Barwy na talerzu urozmaicają danie i sprawiają, ze mamy ochotę je zjeść. Eksperymentuję, mieszam smaki i kolory - gotowanie też sztuka.
środa, 6 czerwca 2012
Barszcz biały z kiełbasą.
Składniki:
biała kiełbasa - 40 dag
kiełbasa podwędzana, ok 20 dag ( ewentualnie kawałeczek boczku wędzonego)
jajka
2 ząbki czosnku
5 łyżek śmietany
łyżka mąki
ok 0,5 l zakwasu
przyprawy (listek laurowy,ziele angielskie 3-4 ziarenka, sól, pieprz, majeranek, koperek)
Wykonanie:
Kiełbasy i boczek zalać wodą (ok. 2,5 litra) gotować ok. 15-20 min.z dodatkiem ziela angielskiego. Do wywaru dodać czosnek oraz zakwas - pogotować jeszcze chwilę, przyprawić do smaku, dodać majeranek i listek laurowy. Połączyć mąkę i śmietanę, zabielić zupę. Na koniec dodać drobno posiekany koperek.
Jajka ugotować na twardo i pokroić, rozłożyć do talerzy i zalać zupą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz