Barwy na talerzu urozmaicają danie i sprawiają, ze mamy ochotę je zjeść. Eksperymentuję, mieszam smaki i kolory - gotowanie też sztuka.
środa, 10 października 2012
Zapiekanka z kaszy jęczmiennej wg Moniki Mrozowskiej
Składniki:
2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej
1 duża łyżka mascarpone
1 łyżka masła
150 g startego parmezanu
mały bakłażan
4 średnie dojrzałe pomidory
1 mała marchewka
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
Wykonanie:
Kaszę mieszamy z mascarpone oraz masłem i połowę rozkładamy cienką warstwą w naczyniu żaroodpornym. Bakłażana kroimy w małą kostkę, marchewkę ścieramy na drobnej tarce, czosnek drobno szatkujemy, dwa pomidory miksujemy na sos, a dwa kroimy w cienkie plasterki. Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy czosnek, a po chwili marchewkę, dusimy 2-3 minuty i dorzucamy bakłażana. Całość mieszamy aż bakłażan stanie się miękki, a następnie dodajemy sos pomidorowy. Chwilę odparowujemy i solimy do smaku. Połowę rozkładamy na warstwie kaszy i posypujemy połową startego parmezanu. Następnie przykrywamy drugą porcją kaszy, uduszonymi warzywami i przykrywamy pokrojonymi w plasterki pomidorami i posypujemy resztą startego sera. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika ( temp. 220 stopni, pieczenie od góry i od dołu) i zapiekamy ok. 30 minut.
Przepis pochodzi z bloga Moniki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ale genialny przepis! Musze koniecznie wyprobowac! :)
OdpowiedzUsuń