Składniki:
3 jabłka
3 gruszki
500ml wody
500ml wody
300g cukru
sok z cytryny
sok z cytryny
cynamon
Wykonanie:
Jabłka i gruszki obrać. Zagotować wodę z połową cukru, cytryną i cynamonem - włożyć gruszki i gotować aż będą miękkie(ale by się nie rozgotowały). Pozostały cukier roztopić w suchym rondelku,bez przerwy mieszając.Cukier musi się rozpuścić i nabrać złotobrązowego koloru.
Owoce ostudzić, odsączyć z syropu, przełożyć na talerze i polać ciepłym sosem karmelowym.
To musi być naprawdę wspaniały deser ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie ! Uwielbiam karmel :)
OdpowiedzUsuńja w tym sezonie gruszkowym muszę zrobić gruszki z solonym karmelem...
OdpowiedzUsuńPyszności- muszę wypróbować ten przepis...:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię gruszki, muszę koniecznie sprobować.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńJakie pyszności! Wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPiękne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Przepis wypróbowałam- słodkie i pyszne. Zapisałam w moich notatkach- ku pamięci :).
OdpowiedzUsuńCzekam na następne smakołyki.
Dziękuję. Bardzo się cieszę :)
Usuńapetycznie wygladaja:) musze sie zmobilizowac i sprobowac je przygotowac
OdpowiedzUsuńmniam przecudne te gruszki ;)
OdpowiedzUsuńWow! Deser idealny na jesienne wieczory :)
OdpowiedzUsuń