Barwy na talerzu urozmaicają danie i sprawiają, ze mamy ochotę je zjeść. Eksperymentuję, mieszam smaki i kolory - gotowanie też sztuka.
poniedziałek, 23 lipca 2012
Tajska zupa z cukinią.
Składniki:
1 litr wywaru warzywnego
2 małe cukinie
1 marchewka
kawałek pora - biała część
1 puszka mleczka kokosowego
1 opakowanie makaronu ryżowego
przyprawy ( curry, papryka ostra, papryka słodka, imbir, sól i pieprz)
Wykonanie:
Do garnka na rozgrzany olej wrzucamy pokrojonego w plasterki pora i pokrojoną w plasterki marchewkę, chwilę smażymy. Zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy curry, szczyptę imbiru i papryki. Dusimy kilka minut. Wlewamy gorący wywar i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość gotujemy ok 10 min., pod koniec dodajemy pokrojoną w cieniutkie plasterki cukinię.
Makaron robimy wg opisu na opakowaniu, nakładamy do miseczek i zalewamy zupą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
twoje zupy to poezja smaku żono moja droga...
OdpowiedzUsuńJutro zrobię :) super przepis.
OdpowiedzUsuńpotwierdzam... poezja smaku:) dziekuje za przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję - cieszę się ogromnie :)
Usuńwyszła świetnie!!! naprawdę ekstra! ja dodałam podsmażonego kurczaka i na wierzch, do ozdoby, szczypiorek. dzięki;*
OdpowiedzUsuń