Barwy na talerzu urozmaicają danie i sprawiają, ze mamy ochotę je zjeść. Eksperymentuję, mieszam smaki i kolory - gotowanie też sztuka.
wtorek, 9 lipca 2013
Ogórki małosolne.
Składniki:
2 kg małych ogórków gruntowych
przyprawy : czosnek, koper, chrzan, liście porzeczki lub wiśni
sól ( kopiasta łyżka na 1 litr wody)
woda
Wykonanie:
Ogórki myjemy dokładnie i przekładamy do naczynia najlepiej kamionkowego, jeśli nie mamy to może być duży słój. Dodajemy przyprawy kilka ząbków czosnku, gałązki kopru, chrzan i liście.
Całość zalewamy przegotowaną letnią wodą z solą, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe ciemne miejsce ( ciemne w przypadku słoja)
Po ok trzech dniach powiniśmy otrzymać pyszne ogóreczki małosolne, a jak postoją dłużej będą kiszone.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz