Składniki:
3/4 puszki soczewicy
puszka tuńczyka
1 cebulka
1 duży ziemniak
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sól i pieprz
połowa cytryny
Wykonanie:
Ziemniaka ugotować w mundurku, obrać i pokroić.
Soczewicę odsączyć i wymieszać z ziemniakiem, tuńczykiem, pokrojoną cebulą i posiekaną natką pietruszki.
Doprawić solą i pieprzem oraz oliwą i wyciśniętym sokiem z cytryny.Przepis podpatrzony TU
A ja nigdy nie robiłam z soczewicy sałatki ! Wypróbuję ten przepis. Zawsze robię soczewicę na ciepło z parówką, ogórkiem i papryką konserwową :)
OdpowiedzUsuńBeatko ta wersja jest pyszna :) Ale chętnie spróbowałabym Twojej :)
UsuńPrzepis prosty: na patelni smażę cebulę, paprykę konserwową i ogórek konserwowy oraz parówkę, wszystko pokrojone. Dodaję puszkę soczewicy, mieszam i gotowe :)
UsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Smakuje tak, jak wygląda Kasiu :)
UsuńBardzo ciekawe połączenie ryby i soczewicy ;) Musiało być pysznie! Ściskam Ewelinko!
OdpowiedzUsuńCześć - sałatka wygląda apetycznie,wiec jutro przyrządzimy.Pozdrawiam wiosennie mimo deszczowej pogody.Jola
OdpowiedzUsuńumm sałatka wygląda na prawdę przepysznie. Aż ślina leci. Teraz mi smaka narobiłaś:( a nie mam rybki w domu:(
OdpowiedzUsuńfajna sałatka , a mozna uzyć czerwonej soczewicy ,ale nie z puszki ?
OdpowiedzUsuńnigdy nie próbowałam - pewnie można :)
Usuńto spróbuję i powiem ;p
UsuńUwielbiam soczewicę !
OdpowiedzUsuń