Barwy na talerzu urozmaicają danie i sprawiają, ze mamy ochotę je zjeść. Eksperymentuję, mieszam smaki i kolory - gotowanie też sztuka.
sobota, 22 lutego 2014
Sałatka z buraków i rukoli.
Składniki:
dwa średniej wielkości ugotowane lub upieczone buraki
garść rukoli
jedna mandarynka
pół gruszki
pół opakowania sera bałkańskiego
słonecznik uprażony na patelni
Sos: 1 łyżka musztardowy, 1 łyżka miodu, odrobina wody
Wykonanie:
Ugotowane i wystudzone buraki obieramy, kroimy w plastry i układamy na rukoli. Następnie na buraki układamy pokrojony ser, cząstki mandarynek, pokrojoną gruszkę i zalewamy sosem. Na koniec posypujemy słonecznikiem.
Dodatkowe informacje:
Pieczenie - umyte buraki pieczemy ze skórką w folii aluminiowej w piekarniku w temp. 190 stopni, aż do miękkości (30-60 min). Gotowanie - umyte buraki zalewamy wodą i gotujemy 1-1,5 godz.
Czas gotowania i pieczenia uzależniony jest od wielkości buraka.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Musi być pyszna :) PS - mieszkamy w tym samym mieście ! Pozdrawiam - M.
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie, aż mam ochotę na taką kolację (bo sałatki zazwyczaj jadam pod wieczór)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sałatki z dodatkiem buraków! Twoja prezentuje się znakomicie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam buraki pod każdą postacią, niestety musiałabym z sałatki wyrzucić rukolę i zastąpić ją np roszponką, nienawidzę rukoli.
OdpowiedzUsuńTakiego połączenia jeszcze nie znałam...muszę wypróbować...:)
OdpowiedzUsuńO już wiem co dziś będzie do zjedzenia. Pysznie wygląda. Pozdrawiam Kaśka
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie:) Dziekuję za wskazówki i zapraszam do siebie
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie. Chętnie skorzystam z tego przepisu.
OdpowiedzUsuń